niedziela, 8 marca 2015

Sarah Barnhardt

Ciasteczka zostały stworzone przez duńskiego piekarza, aby wyróżnić słynną francuską aktorkę Sarah Bernhardt. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, jednak czasochłonne. Efekt jednak jest wyjątkowy i bez wątpienia podbiją serca smakoszy, królując na przyjęciach.




Składniki:

 Migdałowe ciasteczka
  1. 250 g migdałów
  2. 3 dl cukru pudru
  3. 2 białka jajek (z dużych dużych)
Krem czekoladowy
  1. 150 g masła
  2. 1,5 dl cukru pudru
  3. 2 żółtka jajek (z dużych jajek)
  4. 2 łyżki kakao
  5. 2 łyżki wody
Polewa czekoladowa
  1. 200 g czekolady
  2. 2 łyżki tłuszczu kokosowego

 Wykonanie:
  1. Zmiel migdały w maszynce do mielenia lub malakserze. Wymieszaj zmielone migdały z cukrem pudrem.
  2. Z białek jaj ubij sztywną pianę, którą wymieszaj z migdałami do uzyskania gładkiej masy.
  3. Nałóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  około 36 wieżyczek.
  4. Piec przez około 10 minut w temperaturze 200 C.
  5. Wyjęte z piekarnika ciasteczka wystudź.
  6. Ubij miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaj żółtka jaj oraz kakao i wodę. Wystudź trochę krem.
  7. Krem nakładaj na ciasteczka np za pomocą worka cukierniczego nadając im kształt stożków.
  8. Ciasteczka ustawiaj na tacy i umieć w lodówce jednak najlepiej włóż je do zamrażalki.
  9. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z tłuszczem kokosowym. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.  Ostudź.
  10. Zanurz mrożone ciasteczka szybko w roztopionej czekoladzie. Ułóż na takce i  umieść w lodówce.
  11. Ciasteczka przechowuj w lodówce lub zamrażalce.

4 komentarze:

  1. Trochę pracy trzeba włożyć, ale zdecydowanie te ciasteczka są jej warte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciasteczka wymagają trochę pracy. Szybszą opcją jest ciasto http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2015/02/ciasto-migdaowe-sarah-bernhardt.html

      Usuń
  2. wyglądają genialnie! idealne na podarek dla ukochanej osoby.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń