Koperkowa z kluseczkami
Od początku miesiąca przebywam na urlopie, więc okazji do gotowania nie mam za wiele. Dzisiaj jednak postanowiłam ugotować szybką zupę dla dzieciaków. Pyszna, pachnąca świeżym koperkiem zupa z kluseczkami.
Składniki:
Składniki:
- 1 duży pęczek koperku
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- pół szklanki mąki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij jajko, dodaj sól do smaku i wlej 2 łyżki wody.
- Zagnieć dość twarde ciasto.
- Palcami odrywaj małe kawałki ciasta. Formuj z nich podłużne, owalne kluseczki długości 1,5 - 2 cm. Rozsyp je na lekko oprószonej mąką stolnicy i pozostaw, aby lekko obeschły.
- Do bulionu dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gdy się zagotuje wrzuć zacierki i gotuj aż wypłyną.
- koperek opłucz i grubo posiekaj. Dodaj do bulionu i klusek. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżami zupy i wlej do garnka.
- przypraw solą i pieprzem.

Bardzo smaczna zupa. Robię bardzo podobną z tą różnicą że nie dodaję śmietany a kluski są lane. Smak koperku przebija wszystko.
OdpowiedzUsuń