Ciasto z czerwoną borówką i sosem jogurtowym
Przepyszne delikatne ciasto jogurtowe z kwaśnymi kulkami borówki czerwonej, polanej słodkim sosem jogurtowym. Słodko - kwaśna mieszanka wybuchowa.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 dl cukru
- 3 jajka
- 2 dl jogurtu naturalnego
- 1,5 dl oleju rzepakowego
- 5 dl mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 dl borówki czerwonej *świeżej lub mrożonej
- 3 dl jogurtu greckiego
- 2 dl cukru pudru
- 1 dl borówki czerwonej
Wykonanie:
- Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.
- Dodaj olej, jogurt, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem na jednolitą masę.
- Dodaj borówki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia około 25x35 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Wymieszaj razem jogurt grecki z cukrem pudrem. Sos można wylać na ostudzone ciasto a następnie posypać borówką na wierzch. Ja podałam sos jako dodatek do ciasta.
Fajne ciasto, mam akurat borówkę czerwoną to upiekę. Ile to jest dl jako pojemność na szklanki proszę.
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym pytaniem. Ja gdy piekę wykorzystuję miarkę decylitrową albo wagę. Z tego co znalazłam to 1 dl = 100 ml, czyli będzie to trochę mniej niż połowa szklanki. Powodzenia z ciastem życzę.
UsuńJak to zaskoczyłam, wszyscy podają w ml tylko u Ciebie znalazłam dl więc dlatego spytałam.
UsuńPozdrawiam
Czy w tym cieście jest aż pól kilograma cukru? to nie jest za słodkie?
UsuńTak w tym cieście jest aż tyle cukru. Jednak borówka czerwona wyrównuje proporcje smakowe.
UsuńZbyt dużo pytań, dodałam dużo mniej cukru i pachnie teraz w całym domu, dzięki za inspiracje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, pytań nigdy nie za wiele. Byłam na wyjeździe i odpoczywałam od Internetu
Usuń