niedziela, 13 września 2015

Kurczak po prowansalsku

Pyszne.



Składniki:
  1. mały kurczak albo około 1 kg pałeczek z udka lub udek
  2. 20 pomidorków koktajlowych
  3. 2 cebule
  4. marchew
  5. 4 ząbki czosnku
  6. 2 łyżki oliwy
  7. łyżka koncentratu pomidorowego
  8. sól i pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
Wykonanie:
  1. Kurczaka podziel na części. Kurczaka\pałeczki natrzyj solą i ziołami. Wysmaruj każdy kawałek oliwą i włóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Marchew i cebulę pokrój w plasterki, czosnek na połówki, pomidory zostaw w całości. Dodaj do mięsa.
  3. Koncentrat i przyprawy rozprowadź w szklance wody. Zalej mięso i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz