Tagliatelle z bakłażanem
Przepis w ramach kolejnego eksperymentu z wykorzystaniem bakłażana.
Składniki:
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 pomidory
- 1/2 bakłażana
- 4 łyżki pokrojonego suszonego pomidora w oleju
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- Połówkę bakłażana pokrój w dość drobną kostkę, posól i odstaw na około 20 minut, aby warzywo puściło nieco soku.
- W tym czasie pomidory pokrój w kostkę i ugotuj makaron al dente,
- Osącz pokrojone kostki bakłażana na papierowych ręcznikach, a następnie przesmaż je na rozgrzanym oleju, razem z tymiankiem. Pod koniec smażenia dodaj pomidory.
- Znów krótko przesmaż razem, a następnie połącz z gorącym makaronem.
- Posyp miętą.
Proste i na pewno pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń