piątek, 12 lutego 2016

Ciasto czekoladowe z malinową maślanką

Walentynki przed nami. Osobiście nie obchodzimy ich w sposób wyjątkowy - nie ma romantycznej kolacji, kwiatów, serduszek, prezentów i całej tej "sztucznej i komercyjnej" otoczki wokół idealnego Dnia Zakochanym. Jak co tydzień w niedzielę będzie kawa z pysznym ciastem i południowy spacer z dziećmi. Wieczorem, gdy maluchy już zasną, obejrzymy film. Sofa, ciepły koc, kubek herbaty - przepis na idealny wieczór. Ot tak, codzienność.




Składniki:
  1. 225 g masła
  2. 150 - 200 g cukru
  3. 250 ml maślanki malinowej
  4. 300 g mąki
  5. 40 g kakao
  6. 3 jajka
  7. 1 łyżeczka cukru waniliowego
  8. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  9. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Masło roztop w małym garnku. Do roztopionego masła dodaj kakao. Mieszaj, aż kakao rozpuści się w maśle.
  2. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mieszankę kakao z masłem oraz cukier waniliowy. 
  3. Następnie dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  4. Wlej maślankę malinową.
  5.  Na koniec dodaj mąkę.
  6. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać na jednolitą masę.
  7. Blachę 30x40 (można większą, jeśli chcemy zrobić niższe serduszka) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 - 30 minut na środkowym poziomie piekarnika, albo do momentu aż ciasto będzie w środku upieczone - sprawdzamy przy pomocy suchego, drewnianego patyczka.
  9. Ciasto ostudź.
  10. Używając foremki do ciasteczek wytnij z ciasta serduszka, uważając aby ich nie uszkodzić przy wyjmowaniu.
  11. Wycięte serduszka posyp cukrem pudrem. Polecam jednak polać je roztopioną czekoladą i udekorować świeżymi malinami.








Walentynki 2016 - Czym TO się je?

1 komentarz:

  1. Czekolada + maliny = musi być bosko!
    Świetne ciasto, przyda się nie tylko na Walentynki!
    :)

    Dziekuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń