Ciasto czekoladowe z malinową maślanką
Walentynki przed nami. Osobiście nie obchodzimy ich w sposób wyjątkowy - nie ma romantycznej kolacji, kwiatów, serduszek, prezentów i całej tej "sztucznej i komercyjnej" otoczki wokół idealnego Dnia Zakochanym. Jak co tydzień w niedzielę będzie kawa z pysznym ciastem i południowy spacer z dziećmi. Wieczorem, gdy maluchy już zasną, obejrzymy film. Sofa, ciepły koc, kubek herbaty - przepis na idealny wieczór. Ot tak, codzienność.
Składniki:
Składniki:
- 225 g masła
- 150 - 200 g cukru
- 250 ml maślanki malinowej
- 300 g mąki
- 40 g kakao
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masło roztop w małym garnku. Do roztopionego masła dodaj kakao. Mieszaj, aż kakao rozpuści się w maśle.
- Jajka ubij z cukrem. Dodaj mieszankę kakao z masłem oraz cukier waniliowy.
- Następnie dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Wlej maślankę malinową.
- Na koniec dodaj mąkę.
- Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać na jednolitą masę.
- Blachę 30x40 (można większą, jeśli chcemy zrobić niższe serduszka) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę.
- Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 - 30 minut na środkowym poziomie piekarnika, albo do momentu aż ciasto będzie w środku upieczone - sprawdzamy przy pomocy suchego, drewnianego patyczka.
- Ciasto ostudź.
- Używając foremki do ciasteczek wytnij z ciasta serduszka, uważając aby ich nie uszkodzić przy wyjmowaniu.
- Wycięte serduszka posyp cukrem pudrem. Polecam jednak polać je roztopioną czekoladą i udekorować świeżymi malinami.

Czekolada + maliny = musi być bosko!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, przyda się nie tylko na Walentynki!
:)
Dziekuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl