środa, 17 lutego 2016

"Skrzynia skarbów"

"Skrzynia skarbów" została zaprezentowana w jednym z tutejszych programów, które od czasu do czasu oglądam. Pomysł tak przypadł mi do gustu, że już następnego dnia zrobiłam swoją wersję tego dania. Od tego czasu wykonałam to danie już kilkakrotnie i za każdym razem obiad z "skrzynią skarbów"jest świetną zabawą dla moich chłopców. Gabriel próbuje rozpoznać wszystkie składniki jakie zostały użyte do przygotowania dania -jest to świetna metoda do nauki nowych słów warzyw, a także rozpoznawaniu ich po wygładzie czy smaku.
Do wykonania tego dania potrzebujecie dowolny gatunek ryby - najlepiej świeżej oraz wybrane przez Was warzywa: marchewkę, ziemniaki, bataty, pietruszka, seler, pieczarki, papryka, cukinia, cebula, groszek, pomidory itp. Wszystkie składniki kroimy na kostkę (lub w plasterki).
Na dużym kawałku folii aluminiowej *wystarczająco duży, aby można było wykonać z niego paczuszkę* układamy rybę oraz warzywa. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek oraz przyprawiamy do smaku wybranymi przez nas przyprawami. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni.



Życzę świetnej zabawy z daniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz