piątek, 26 lutego 2016

Wieniec drożdżowy z masłem, cukrem i cynamonem

Kolejny niedzielny wypiek. Dzisiaj przepyszne drożdżowe ciasto z cukrem i cynamonem.



Składniki:
  1. 600 g mąki
  2. 100 g cukru do ciasta
  3. 4 łyżki cukru do nadzienia
  4. 100 g masła do ciasta
  5. 100 g masła do nadzienia
  6. 3,5 dl mleka
  7. 2 łyżeczki cynamonu do nadzienia
  8. 1/2 łyżeczki kardamonu do ciasta
Wykonanie:
  1. Drożdże rozrób w letnim mleku.
  2. Roztopione a następnie ostudzone masło dodaj do mąki - 500 g, pozostałe 100 g zostaw do ponownego wyrobienia ciasta po wyrośnięciu.
  3. Dodaj mleko z drożdżami, cukier i kardamon. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Następnie dodaj co ciasta pozostałą mąkę i wyrób ponownie ciasto.
  5. Z ciasta wykonaj wałek o długości około 40 cm, następnie rozwałkuj na szerokość 20 cm.
  6. Na cieście rozsmaruj masło, posyp równo cukrem i cynamonem.
  7. Ostrożnie zwiń ciasto w roladę.
  8. Ostrym nożem przetnij roladę na środku - w ten sposób nadzienie cynamonowe będzie lepiej widoczne. 
  9. Następnie ostrożnie przenieś obie części rolady na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przeplatając je między sobą ułóż je w okrąg.
  10. Pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  11. Ciasto można wysmarować na wierzchu jajkiem rozrobionym w mleku.
  12. Pieczemy na niskim poziomie piekarnika przez około 20-25 minut w temperaturze 200 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz