środa, 7 grudnia 2016

Zupa z kalafiora z kolendra

W ostatnim czasie próbowałam poszerzyć nasze menu o nowe dania, które będą szybkie w przygotowaniu i smaczne. Zupa z kalafiora z kolendrą świetnie spełnia wymagania. Na dodatek kolendra wzbogaca smak kalafiora. Zupę można przygotować na dwa sposoby: na bazie bulionu drobiowego z kawałkami piersi kurczaka podsmażonymi na patelni lub w wersji wegetariańskiej. Zdecydowanie polecam spróbować.


Składniki:
  1.  1 kalafior, podzielony na małe różyczki
  2. 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  3. 4 małe cebule dymki, drobno posiekane
  4. 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  5. 1 1/2 łyżeczki karri
  6. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  7. 200 ml śmietany 18%
  8. sól i pieprz
  9. trochę masła
  10. świeża kolendra
Wykonanie:
  1. W garnku roztop masła. Podsmaż cebulę dymkę  oraz czosnek. 
  2. Dodaj karri, kalafior oraz ziemniaki. Podsmaż chwilę.
  3. Następnie dodaj bulion oraz śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut aż warzywa będą ugotowane. 
  4. Zdejmij zupę z ognia. Zmiksuj na gładko.
  5. Pogrzej zupę ponownie, dodając podsmażonego kurczaka (jeśli używasz) i ewentualnie dodając więcej śmietany lub bulionu jeśli zupa jest za gęsta.
  6. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz