środa, 22 listopada 2017

Havregrøt - owsianka

Owsianka nie jest daniem zarezerwowanym tylko dla Norwegii, jednak tutaj cieszy się wyjątkową popularnością. Bardzo często jest  przygotowywana jako ciepły posiłek w przedszkolach czy na świetlicach szkolnych. W niektórych domach owsianka funkcjonuje jako obiad, a w innych jako podwieczorek. U nas owsianka wpisała się na stale w domowe menu. W każdą sobotę przygotowuję owsiankę na śniadanie, a także na życzenie dzieci w te dni, kiedy nie muszę śpieszyć się do pracy i dzieci mają możliwość zjedzenia pysznego, pożywnego i zdrowego śniadania w domu. Owsianka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. W wersji bezglutenowej wykorzystujemy certyfikowane płatki owsiane.



Owsianka na zdjęciu to wersja podstawowa, najbardziej popularna w norweskich przedszkolach. Do owsianki dodawane są rodzynki, cukier/miód, cynamon oraz masło.
My do owsianki dodajemy jeszcze banany/jabłko czy orzechy. Uwierzcie, pychota.


Składniki na dwie porcje: (dla dorosłego)
  1. 200 ml płatków owsianych, ekspresowych *bezglutenowych*
  2. 500 ml mleka, część mleka można zastąpić woda
  3. 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
  1. Wlej mleko do garnka. Dodaj płatki i sól.
  2. Zagotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  3. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut, aż owsianka zgęstnieje. 
  4. Podawaj z rodzynkami, cukrem/miodem, cynamonem i masłem.
Przepis pochodzi z opakowania płatków owsianych.

Kuchnia skandynawska 2017

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię taką skandynawską owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jem tylko taką na surowo, w sensie płatki owsiane wymieszane z jogurtem i odstawiona na minimum 30 minut. Muszę spróbować w końcu owsianki na ciepło. Cieszę się, że dołączyłaś do akcji i w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej wersji także jemy owsiankę na ekspresowe śniadanie. Surowe *ekspresowe* płatki owsiane albo tutaj lettkokte spożywamy bez odstawiania. Dodatkowo banan i odrobina miodu - śniadanie gotowe.

      Usuń