poniedziałek, 5 grudnia 2016

Gulasz z kurczaka z makaronem orzo *risoni*

Grudzień to czas bardziej intensywnego życia towarzyskiego. Każdy weekend zaplanowany na wspólne spędzenie czasu z najbliższymi lub przyjaciółmi. To także czas wspólnego biesiadowania.
Gulasz z kurczaka z risoni podałam podczas ostatniego towarzyskiego spotkania ze znajomymi. 
Danie dość "oryginalne" i spokojnie może być podane na niezobowiązujący obiad z przyjaciółmi.




Składniki:
  1. 3 piersi kurczaka, pokrojone w duże kawałki
  2. 100 ml białego wina
  3. 1 puszka pomidorów cherry w zalewie
  4. 1 średnia cebula, drobno posiekana
  5. 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  6. 15 czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  7. świeże zioła np. rozmaryn, bazylia lub tymianek, posiekana
  8. odrobina cukru
  9. sól i pieprz 
  10. olej
  11. trochę mielonej papryczki chili, wedle uznania
Wykonanie:
  1.  Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż kawałki kurczaka. Posól i popieprz. Zdejmij z patelni do miseczki, pozostawiając tłuszcz.
  3. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, aż będzie przejrzysta i miękka. Dodaj czosnek oraz chili. Podsmaż chwilę razem. 
  4. Dodaj wino oraz pomidory z puszki. Dopraw do smaku cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. 
  5. Następnie dodaj podsmażonego kurczaka i na wolnym ogniu gotuj aż będzie miękki. 
  6. Pod koniec gotowania dodaj oliwki oraz świeże zioła.
  7. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  8. Risoni ugotuj według przepisu na opakowaniu.

1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie, idealny na obecną porę roku :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń