niedziela, 26 lutego 2017

Fastelavnboller (mąka orkiszowa)

W ostatnim czasie zamieniam mąkę pszenną na inny typ mąki w każdym daniu, które przygotowuje w domu. Muszę przyznać, że efekt nie zawsze jest zadowalający, jednak zamiana w niżej prezentowanym przepisie nie zaszkodziła bułeczką. Są równie puszyste i miękkie - polecam.




Składniki:
Ciasto

  1. 500 g mąki orkiszowej
  2. 100 g cukru
  3. 100 g masła
  4. 350 ml  mleka
  5. 1 opakowanie drożdży suszonych
  6. 1/2 łyżeczki kardamonu
  7. 1/4 łyżeczki soli
  8. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wypełnienie
  1.  300 ml  śmietany kremówki
  2. 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
  3. dżem
Dodatkowo - można pominąć
  1. cukier puder do posypania bułeczek
  2. 1 jajko
Wykonanie
  1. Masło rozpuścić.
  2. Mleko podgrzać do temperatury około 30 - 37 C.
  3. Do dużej miski wrzucić mąkę, sól, proszek do pieczenia, kardamon, suche drożdże. 
  4. Dodać mleko i ostudzone masło. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
  5. Miskę przykryć suszą ściereczką i odłóż ciasto na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  6. Podziel ciasto na 16 części, z każdej zrób bułeczkę.
  7. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Odłóż ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
  9. Roztrzep jajko i posmaruj nim bułeczki.
  10. Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie w temperaturze 225 C przez 8 - 10 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.
  11. Śmietanę ubij z cukrem na puszysty krem.
  12. Bułki przetnij na pół, wypełnij kremem i dżemem.
  13. Na koniec posyp cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. bułeczki z bitą śmietaną... nigdy nie jadłam, ale to musi być super, mniammm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułki są naprawdę pyszne, bita śmietana i ulubiony dżem - pycha.

      Usuń