Fastelavnboller (mąka orkiszowa)

Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki orkiszowej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 350 ml mleka
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
- dżem
- cukier puder do posypania bułeczek
- 1 jajko
- Masło rozpuścić.
- Mleko podgrzać do temperatury około 30 - 37 C.
- Do dużej miski wrzucić mąkę, sól, proszek do pieczenia, kardamon, suche drożdże.
- Dodać mleko i ostudzone masło. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
- Miskę przykryć suszą ściereczką i odłóż ciasto na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
- Podziel ciasto na 16 części, z każdej zrób bułeczkę.
- Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odłóż ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Roztrzep jajko i posmaruj nim bułeczki.
- Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie w temperaturze 225 C przez 8 - 10 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.
- Śmietanę ubij z cukrem na puszysty krem.
- Bułki przetnij na pół, wypełnij kremem i dżemem.
- Na koniec posyp cukrem pudrem.
bułeczki z bitą śmietaną... nigdy nie jadłam, ale to musi być super, mniammm
OdpowiedzUsuńBułki są naprawdę pyszne, bita śmietana i ulubiony dżem - pycha.
Usuń