"Norweska" sałatka ziemniaczana
Tradycyjna norweska sałatka ziemniaczana? Przepis pochodzi z książki kucharskiej Familie kokeboka i muszę powiedzieć, że bardzo, a to bardzo odbiega od najbardziej popularnej sałatki ziemniaczanej ze sklepowej półki. Muszę przyznać, że osobiście jestem pod wrażeniem. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, a połączenie ostrej czerwonej cebuli ze świeżymi ziołami, jajkiem i sosem powoduje, że zwykłe ziemniaki w skórce smakują świetnie. Polecam wypróbować ten przepis.
Składniki:
Składniki:
- 500 g małych ziemniaków ugotowanych w skórce
- 4 jajka, ugotowane najlepiej na półmiękko,obrane ze skorupki
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki świeżych ziół *natka pietruszki, szczypiorek, koperek*
- 150 ml gęstej słodkiej śmietany
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki cukru
- Ugotowane ziemniaki przekrój na ćwiartki. Włóż do miski. Dodaj jajka, które zgnieć widelcem. Posyp ziołami.
- Ze śmietany, octu, musztardy i cukru przygotować sos. Polać nim ziemniaki i jajka.
Prosta i na pewno bardzo smaczna. Dziękuję za Twój udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń