wtorek, 5 maja 2015

Kukurydziane placuszki - TAWD MUN KOW POD

TAWD MUN KOW POD to oryginalne słodko – ostre z nutą orzeźwiających liści limy placuszki z mięsa wieprzowego. Słodycz kukurydzy połącza z odrobiną ostrej pasty curry w mięsie wieprzowym pozwala na uzyskanie wyjątkowego dania.








Składniki:
  1. 280 g wieprzowiny, zmielonej 
  2. 2 łyżki czerwonej pasty curry 
  3. 1 łyżka sosu sojowego 
  4. 3 łyżki mąki kukurydzianej 
  5. 4 listki limy, drobno posiekane 
  6. 1 łodyga kolendry 
  7. 2 łyżeczki cukru 
  8.  ½ jajka, rozkłóconego 
  9.  olej słonecznikowy 
  10.  liście sałaty do podania 
  11. 1 porcja słodkiego dipu chili lub tajskiego

Wykonanie:

  1. W misce umieścić kukurydzę, wieprzowinę, pastę curry, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i listki limy oraz posiekaną kolendrę – trochę zostaw do ozdoby. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę, dodajemy cukier i po trochu jajko, tyle by masa dobrze się związała. Rękami zwilżonymi zimną wodą uformuj kulki, rozpłaszcz je i układaj na tacy posypanej mąką. 
  2. Placuszki smaż partiami na niewielkiej ilości oleju 3-5 minut z obu stron, aż zbrązowieją. Wyjmuj je na papierowe ręczniki, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  3. Udekoruj listkami kolendry. Podawaj z liśćmi zielonej sałaty i dipem w osobnej miseczce.
*przepis pochodzi z książki Sallie Morris „Kuchnia tajska – to proste”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz