sobota, 16 maja 2015

Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym

 Rewelacyjnie ciasto marchewkowe w trochę bardziej "ekskluzywnej" wersji.





Niestety moja rolada połamała się w trakcie zwijania, dlatego na zdjęciach nie prezentuje się "smakowicie", ale ciasto wyszło naprawdę doskonałe.


Składniki:
Ciasto
  1. 3 jajka
  2. 2 dl cukru
  3. 1 dl drobno startej marchewki
  4. 0,75 dl mąki pszennej
  5. 0,75 dl mąki ziemniaczanej
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1 łyżeczka cynamonu
  8. 1 łyżeczka zmielonego imbiru
Masa kremowa
  1. 200 g serka kremowego
  2. 100 - 200 g cukru pudru
  3. 2 łyżki soku pomarańczowego
Wykonanie:
  1. Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i proszek do pieczenia. Wmieszaj dodane składniki dokładnie do jajek z cukrem. Na koniec dodaj startą marchewkę.
  2. Blachę do pieczenia około 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę.
  3. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 225°C przez 5-6 minut.
  4. Ciasto ostrożnie przełóż na ręcznik posypany cukrem. Ostrożnie usuń papier do pieczenia. Papier usuniemy łatwo, gdy zmoczymy go trochę zimną wodą.
  5. Ciasto przykryj blachą do pieczenia do wystygnięcia - spowoduje to, że ciasto będzie miękkie.
  6. Ubij składniki na krem. Wyłóż na ostudzone ciasto.
  7. Zwiń ostrożnie ciasto w roladę. Przełóż na półmisek, posyp cukrem pudrem przed podaniem.





Marchewkowy zawrót głowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz