Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym
Rewelacyjnie ciasto marchewkowe w trochę bardziej "ekskluzywnej" wersji.
Niestety moja rolada połamała się w trakcie zwijania, dlatego na zdjęciach nie prezentuje się "smakowicie", ale ciasto wyszło naprawdę doskonałe.
Składniki:
Ciasto
Niestety moja rolada połamała się w trakcie zwijania, dlatego na zdjęciach nie prezentuje się "smakowicie", ale ciasto wyszło naprawdę doskonałe.
Składniki:
Ciasto
- 3 jajka
- 2 dl cukru
- 1 dl drobno startej marchewki
- 0,75 dl mąki pszennej
- 0,75 dl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 200 g serka kremowego
- 100 - 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i proszek do pieczenia. Wmieszaj dodane składniki dokładnie do jajek z cukrem. Na koniec dodaj startą marchewkę.
- Blachę do pieczenia około 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę.
- Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 225°C przez 5-6 minut.
- Ciasto ostrożnie przełóż na ręcznik posypany cukrem. Ostrożnie usuń papier do pieczenia. Papier usuniemy łatwo, gdy zmoczymy go trochę zimną wodą.
- Ciasto przykryj blachą do pieczenia do wystygnięcia - spowoduje to, że ciasto będzie miękkie.
- Ubij składniki na krem. Wyłóż na ostudzone ciasto.
- Zwiń ostrożnie ciasto w roladę. Przełóż na półmisek, posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Komentarze
Prześlij komentarz