sobota, 2 maja 2015

Ciasto z bananami i czekoladą

Już wiem co upiekę na Wiosenny Festyn w Gabrysiowym przedszkolu. Ciasto na pewno będzie stanowiło miłą niespodziankę dla maluchów, a także wyróżni się z spośród innych typowo czekoladowych ciast.






Składniki (w temperaturze pokojowej):

Ciasto
  1. 50g poszatkowanej, gorzkiej czekolady z zawartością kakao 60%
  2. 2 dojrzałe banany
  3. 3 łyżki soku z cytryny
  4. szczypta soli
  5. 150g miękkiego masła
  6. 3 jajka
  7. 1 opakowanie cukru wanilinowego
  8. 3/4 szklanki cukru
  9. 120g śmietany 18%
  10. 300g mąki
  11. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  12. 1/2 łyżeczki sody
Wierzch

  1. 150g mlecznej czekolady
  2. 3 łyżki masła (ja zamiast masła używam tłuszcz kokosowy. Wymieszanie go z rozpuszczoną czekoladą, powoduje że polewa czekoladowa ma bardzo ładny kolor i jest błyszcząca)
Wykonanie:
  1. Banany obrać, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny,  wymieszać.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. 
  3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą. 
  4. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.
  5.  Do ciasta dodać banany, czekoladę i wymieszać łyżką, ale tak, żeby składniki się dobrze połączyły.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 
  7. Mleczną czekoladę razem z masłem *tłuszczem kokosowym* roztopić na parze (w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą) lub w rondelku z grubym dnem. 
  8. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą.
 Przepis pochodzi ze strony Mała Cukiernia - świetna strona ze wspaniałymi słodkościami.

3 komentarze:

  1. Robiłam już dwa razy i za każdym razem mega pyszne, znikało w kilka minut ;)

    OdpowiedzUsuń