środa, 13 maja 2015

Truskawkowy sernik na zimno

Ciasto, które sprawdzi się w ciepłe letnie dni. Chłodne, delikatne o owocowym smaku. Polecam gorąco.




Składniki:
Spód:
  1. 200 g ciasteczek owsianych lub innych ciastek
  2. 100 g masła
Masa:
  1. 1 opakowanie truskawek około 500 g
  2. 3 dl śmietany kremówki 36%
  3. 3 dl śmietany 18%
  4. 1 opakowanie galaretki malinowej
  5. 1 dl cukru
Wykonanie:
  1. Ciasteczka rozdrobnij na jednolitą masę. Wymieszaj z roztopionym masłem.
  2. Wyłóż ciasteczka na dno okrągłej formy. Ubij. Włóż do lodówki.
  3. Truskawki oczyść. Zmiksuj. 
  4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę.  Dodaj śmietanę oraz cukier. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
  5. Galaretkę wykonaj według opisu na opakowaniu, jednak użyj połowy wskazanej wody. Rozrobioną galaretkę dodaj do truskawek. 
  6. Ostudzoną galaretkę dodaj do śmietankowej masy. Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty czerwony kolor dodaj czerwonego barwnika spożywczego. 
  7. Wyłóż masę na blachę. Włóż do lodówki do wystudzenia.


Fabryka sernika

2 komentarze:

  1. Sernik na zimno to moja standardowa w sumie kolacja :) Takiego natomiast jeszcze nie próbowałam! Muszę nadrobić! I to koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń