Truskawkowy sernik na zimno
Ciasto, które sprawdzi się w ciepłe letnie dni. Chłodne, delikatne o owocowym smaku. Polecam gorąco.
Składniki:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 200 g ciasteczek owsianych lub innych ciastek
- 100 g masła
- 1 opakowanie truskawek około 500 g
- 3 dl śmietany kremówki 36%
- 3 dl śmietany 18%
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 1 dl cukru
- Ciasteczka rozdrobnij na jednolitą masę. Wymieszaj z roztopionym masłem.
- Wyłóż ciasteczka na dno okrągłej formy. Ubij. Włóż do lodówki.
- Truskawki oczyść. Zmiksuj.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę. Dodaj śmietanę oraz cukier. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Galaretkę wykonaj według opisu na opakowaniu, jednak użyj połowy wskazanej wody. Rozrobioną galaretkę dodaj do truskawek.
- Ostudzoną galaretkę dodaj do śmietankowej masy. Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty czerwony kolor dodaj czerwonego barwnika spożywczego.
- Wyłóż masę na blachę. Włóż do lodówki do wystudzenia.

Sernik na zimno to moja standardowa w sumie kolacja :) Takiego natomiast jeszcze nie próbowałam! Muszę nadrobić! I to koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń