czwartek, 14 maja 2015

Sernik marchewkowo - pomarańczowy

Zupełnie inny sernik, który zaskoczy gości.



Składniki:
  1. 600 g serka kremowego typu philadelphia
  2. 4 dl twarogu
  3. 5 jajek
  4. 1 dl cukru
  5. 2 dl startej marchewki
  6. 1 dl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  7. starta skórka z 1 pomarańczy
  8. 2 marchewki do ozdoby ciasta
Wykonanie:
  1. Serek kremowy ubij z twarożkiem na jednolitą masę pozbawioną grudek. 
  2. Dodaj do sera jajka, następnie pozostałe składniki.
  3. Dno blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż do niej masę.
  4. Piec ciasto na środkowym poziomie w temperaturze 175 C przez 40-60 minut. Sprawdź ciasto po 40 minutach czy potrzebuje dłuższego czasu pieczenia.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w formie. 
  6. Gdy ciasto ostygnie ozdób ciasto listkami mięty i startą marchewką.



Fabryka sernika   Marchewkowy zawrót głowy

2 komentarze: