Blåbærkake

Jeden z wielu przepisów na ciasto z jagodami. Zdecydowanie jednak bardziej do tego ciasta pasuje nazwa letnie ciasto z owocami, dlaczego?? Zamiast jagód możemy użyć wszystkich letnich owoców, równie dobrze będzie smakować z truskawkami, malinami czy wiśniami. Dodatkowo ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu.



Składniki:

  1. 2,5 dl mąki pszennej
  2. 2 dl cukru
  3. 2 dl świeżych lub mrożonych jagód
  4. 75 g masła
  5. 3 jajka
Wykonanie:

  1. Roztop masło w garnuszku, a następnie je ostudź.
  2. Jajko, cukier oraz roztopione, ostudzone masło ubij razem.
  3. Dodaj mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki razem na jednolitą masę.
  4. Ciasto wyłóż na okrągłą małą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy tylko spód).
  5. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 C przez około 40 - 45 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się dobrze upiekło.
  6. Ostudź ciasto w blasze, a następnie delikatnie je wyjmij. Zdejmij papier do pieczenia.

Moje ciasto pięknie wyrosło w trakcie pieczenia, po czym w procesie stygnięcia opadło i zrobiło się dość płaskie. Smakowało świetnie. Polecam.


Skandynawskie lato 2015 Skandynawskie lato 2015

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty