Blåbærkake
Jeden z wielu przepisów na ciasto z jagodami. Zdecydowanie jednak bardziej do tego ciasta pasuje nazwa letnie ciasto z owocami, dlaczego?? Zamiast jagód możemy użyć wszystkich letnich owoców, równie dobrze będzie smakować z truskawkami, malinami czy wiśniami. Dodatkowo ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu.
Składniki:
Moje ciasto pięknie wyrosło w trakcie pieczenia, po czym w procesie stygnięcia opadło i zrobiło się dość płaskie. Smakowało świetnie. Polecam.
Składniki:
- 2,5 dl mąki pszennej
- 2 dl cukru
- 2 dl świeżych lub mrożonych jagód
- 75 g masła
- 3 jajka
- Roztop masło w garnuszku, a następnie je ostudź.
- Jajko, cukier oraz roztopione, ostudzone masło ubij razem.
- Dodaj mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki razem na jednolitą masę.
- Ciasto wyłóż na okrągłą małą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy tylko spód).
- Ciasto pieczemy w temperaturze 200 C przez około 40 - 45 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się dobrze upiekło.
- Ostudź ciasto w blasze, a następnie delikatnie je wyjmij. Zdejmij papier do pieczenia.
Moje ciasto pięknie wyrosło w trakcie pieczenia, po czym w procesie stygnięcia opadło i zrobiło się dość płaskie. Smakowało świetnie. Polecam.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie też pychotka :) Dziękuję za Twój wkład w akcję :)
OdpowiedzUsuń