Deser truskawkowy
Skandynawskie lato to akcja organizowana przez autorkę bloga mopswkuchni. Postanowiłam się w tym celu dobrze przygotować, wszak mieszkam w Norwegii od 7 lat i zapoznałam się trochę z tutejszą kuchnią, to przepisów na typowo norweskie letnie desery jak na lekarstwo. Przejrzałam nawet kilka popularniejszych stron z przepisami kulinarnymi. To co rzuca się w oczy to "miłość" norwegów do wykorzystania owoców sezonowych - znajdziemy bardzo wiele ciekawych pomysłów na desery z truskawek, jagód, czerwonej porzeczki czy rabarbaru, ale żeby były one od razu typowo skandynawskie, hmmm nie jestem pewna.
Ja na początek chciałabym zaprezentować Wam przepis na deser truskawkowy. Przepis pochodzi z jednego z norweskiego bloga kulinarnego - źródło podam po zakończeniu akcji.
Składniki:
Ja na początek chciałabym zaprezentować Wam przepis na deser truskawkowy. Przepis pochodzi z jednego z norweskiego bloga kulinarnego - źródło podam po zakończeniu akcji.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 1,5 dl cukru
- 1,5 dl wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 2 łyżkach zimnej wody
Wykonanie:
- Umyte i obrane truskawki włóż do garnka. Dodaj wodę i cukier.
- Truskawki gotuj przez około 5-8 minut aż będą miękkie i zaczną się trochę rozpadać.
- Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach zimnej wody. Dodaj mieszankę do wolno gotujących się truskawek, cały czas mieszaj.
- Mieszając cały czas gotuj na wolnym ogniu aż truskawki zgęstnieją.
Można podawać na ciepło jak i na zimno. Jeśli wybierzesz podać deser na zimno, posyp go cukrem - unikniesz kożucha na powierzchni deseru.
Podawać ze śmietaną.
Przypomina nieco duński rødgrød med fløde, czyli czerwony kisiel ze śmietaną. Z samych truskawek musiał być pyszny.
OdpowiedzUsuńJa pomyślałam to samo o przepisie na duński rødgrød med fløde.
OdpowiedzUsuń