Pudding waniliowy Ingrid Espelid
Kolejny przepis w ramach akcji Skandynawskie lato 2015.
Ingrid Espelid urodzona 3 czerwca 1924 roku jest autorką książek kulinarnych. Swoją pierwszą książkę kulinarną wydała w roku 1967 Ingrid Espelid ber til bords (Ingrid Espelid prosi do stołu). Kolejne książki to Festkaker, Kjøkkentips, Helt enkel, Min 80 klassiker, Velkommen til mitt kjøkken, Stor kokebok, Den rutete kok, Aleneboerens kokebok, Ingrid og kokene, Helt enkel baking, Ingrid Espelid ber til julefest. Jest także współautorką kilku innych książek kulinarnych m.in: Ingrid og Eyvinds livretter (Eyvinds Hellstrøm - kucharz oraz prowadzący programy kulinarne).
Ingrid Espelid znana jest także z telewizyjnych programów kulinarnych, które prowadziła w latach 1964 - 1996. Jej autorski program Fjernsynskjøkkenet doczekał się ponad 300 odcinków. Do potocznego języka norweskiego przeszło używane przez nią zdanie: Nå jukser vi litt (teraz trochę oszukujemy), które odnosiło się do wykonania rozbudowanego czy pracochłonnego dania w 30 minutowym programie.
Ja na razie jestem na urlopie w Polsce, ale jak tylko wrócę do domu, udam się do biblioteki, aby wypożyczyć kilka jej książek - może nawet jedną z nich zakupie.
Składniki:
Ingrid Espelid urodzona 3 czerwca 1924 roku jest autorką książek kulinarnych. Swoją pierwszą książkę kulinarną wydała w roku 1967 Ingrid Espelid ber til bords (Ingrid Espelid prosi do stołu). Kolejne książki to Festkaker, Kjøkkentips, Helt enkel, Min 80 klassiker, Velkommen til mitt kjøkken, Stor kokebok, Den rutete kok, Aleneboerens kokebok, Ingrid og kokene, Helt enkel baking, Ingrid Espelid ber til julefest. Jest także współautorką kilku innych książek kulinarnych m.in: Ingrid og Eyvinds livretter (Eyvinds Hellstrøm - kucharz oraz prowadzący programy kulinarne).
Ingrid Espelid znana jest także z telewizyjnych programów kulinarnych, które prowadziła w latach 1964 - 1996. Jej autorski program Fjernsynskjøkkenet doczekał się ponad 300 odcinków. Do potocznego języka norweskiego przeszło używane przez nią zdanie: Nå jukser vi litt (teraz trochę oszukujemy), które odnosiło się do wykonania rozbudowanego czy pracochłonnego dania w 30 minutowym programie.
Ja na razie jestem na urlopie w Polsce, ale jak tylko wrócę do domu, udam się do biblioteki, aby wypożyczyć kilka jej książek - może nawet jedną z nich zakupie.
Składniki:
- 5 dl mleka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 żółtko jajka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- Melko razem z mąką kukurydzianą wlej do garnka.
- Zagotuj mleko cały czas mieszając. Mleko będzie gęstnieć, pod koniec gotowania powinno mieć konsystencję rzadkiego budyniu.
- Gotuj mleko przez kilka minut, w ten sposób usuniesz smak mąki kukurydzianej z deseru.
- Zdejmij garnek z ognia.
- Ubij żółtko z cukrem i cukrem waniliowym w misce, a następnie dodaj do mleka.
- Wymieszaj wszystkie składniki dobrze razem.
- Rozdziel deser do salaterek. Ostudź przed podaniem.
Mmm, pyszny deserek :)
OdpowiedzUsuńNigdy o Ingrid nie słyszałam, szczerze mówiąc, ale mnie zaciekawiłaś :)
Szczerze mówiąc odkryłam ją dopiero teraz, szukając pomysłów do akcji. Korzystałam już z przepisów Eyvinds Hellstrøm (prowadzi program podobny do Kuchennych rewolucji oraz pomaga rodziną/osobą z problemami z odżywianiem) oraz dwóch innych, którzy prowadzili program "Hele Norge baker" (cała Norwegia piecze). Książki Ingrid mam zamiar na początek wypożyczyć z biblioteki, gdy znajdę ciekawy przepis na pewno się z Wami podzielę.
OdpowiedzUsuńChętnie także skorzystam z przepisów. Postać Ingrid zaczęła mnie bardzo ciekawić. Deser bardzo mi się podoba. Dziękuję za dodanie do akcji i czekam na wieści czy udało Ci się wypożyczyć jakąś książkę.
UsuńSprawdziłam w katalogu, biblioteka posiada kilka książek pani Ingrid więc pewnie w tygodniu wpadnę i wypożyczę. Następnie podam co ciekawsze przepisy dalej.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń