piątek, 3 lipca 2015

Kotlety mielone ze szczypiorkiem

Od poniedziałku jestem z dzieciakami w domu letniskowym. Szum okolicznego lasu i jezioro sprawiają, że jest to idealne miejsce na odpoczynek. Skończył się jednakże mój urlop od "garów" i teraz przygotowuje posiłki sama, dlatego szkoda mi czasu na długie stanie przy kuchni. Przy przygotowaniu obiadu muszę wsiąść  pod uwagę zachcianki mojego starszego niejadka.  Dzień wcześniej daje mu do wyboru dwa dania, następnego dnia przygotowuje jego wybór. Dzisiaj padło na kotlety mielone i fasolkę. Taki obiad można przygotować bardzo szybko. Oczyszczenie fasolki to około 5 minut, obranie ziemniaków 5-7 minut, zrobienie kotletów mielonych to 5 minut plus czas pieczenia. Kotlety robię i piekę podczas gotowania fasolki i ziemniaków. Powodzenia.




Składniki:
  1. 300 - 400 g mięsa mielonego
  2. sól i pieprz
  3. mielona słodka czerwona papryka
  4. jajko
  5. tarta bułka
  6. 1 mała cebula dymka
  7. olej
  8. ziemniaki - ilość według zapotrzebowania
  9. masło
  10. żółta fasolka - ilość według zapotrzebowania
  11. koperek, natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
  1. Fasolkę czyścimy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
  2. Ziemniaki myjemy, obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
  3. Cebulę dymkę kroimy w cienkie talarki, szczypiorek siekamy drobno.
  4. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy szczypiorek (cebulkę zostawiamy do ziemniaków), szczyptę soli, pieprzu i mielonej papryki, jajko. Wszystko razem dobrze mieszamy. Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, pieczemy kotlety mielone.
  6. Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem, pietruszka i cebulką. Można dodać masło.


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz