piątek, 29 stycznia 2016

Ciasto z śliwkami

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Idealne na niedzielną przekąskę.



Składniki:
  1. 15 śliwek bez pestek
  2. 50 g margaryny
  3. 2 1/2 dl mąki pszennej
  4. 1 1/2 cukru
  5. 2 jajka
  6. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Roztop masło a następnie ostudź je.
  3. Jajka ubij z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj ostudzoną, roztopioną margarynę.
  4. Małą blachę wysmaruj margaryną i wylej ciasto. 
  5. Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki, przedziel na pół. Ułóż je na cieście.
  6. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie przez około 35 - 40 minut.  


W swoim cieście wykorzystałam mrożone śliwki.


1 komentarz:

  1. ciasto za śliwkami w środku zimy:) super:)
    zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń