Ciasto z śliwkami
Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Idealne na niedzielną przekąskę.
Składniki:
W swoim cieście wykorzystałam mrożone śliwki.
- 15 śliwek bez pestek
- 50 g margaryny
- 2 1/2 dl mąki pszennej
- 1 1/2 cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
- Roztop masło a następnie ostudź je.
- Jajka ubij z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj ostudzoną, roztopioną margarynę.
- Małą blachę wysmaruj margaryną i wylej ciasto.
- Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki, przedziel na pół. Ułóż je na cieście.
- Ciasto pieczemy na środkowym poziomie przez około 35 - 40 minut.
W swoim cieście wykorzystałam mrożone śliwki.
ciasto za śliwkami w środku zimy:) super:)
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html