Sernik
Jeden z wielu przepisów na sernik ze strony Moje Wypieki (polecam gorąco).
Sernik jest przepyszny. Ja do niego będę wracać na pewno.
Sernik jest przepyszny. Ja do niego będę wracać na pewno.
Składniki
(powinny
być w temperaturze pokojowej):
- 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 200 g masła
- 250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
- 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
- 50 g kaszy manny lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy lub rumowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
- bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania
Wykonanie:
- W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy.
- Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając.
- Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
- Dodać skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
- Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C.
- Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz