piątek, 11 marca 2016

Bułeczki z kremem czekoladowym

Kolejny niedzielny wypiek. Tym razem bułeczki z kremem czekoladowym wykonane na badzie ciasta do wieniec z cukrem i cynamonem.


Składniki:
  1. 600 g mąki
  2. 100 g cukru 
  3. 100 g masła
  4. 3,5 dl mleka
  5. 1/2 łyżeczki kardamonu do ciasta
  6. 2 dl kremu czekoladowego
Wykonanie:
  1. Drożdże rozrób w letnim mleku.
  2. Roztopione a następnie ostudzone masło dodaj do mąki - 500 g, pozostałe 100 g zostaw do ponownego wyrobienia ciasta po wyrośnięciu.
  3. Dodaj mleko z drożdżami, cukier i kardamon. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Następnie dodaj co ciasta pozostałą mąkę i wyrób ponownie ciasto.
  5. Z ciasta wykonaj wałek o długości około 40 cm, następnie rozwałkuj na szerokość 20 cm.
  6. Na cieście rozsmaruj równo krem czekoladowy.
  7. Ostrożnie zwiń ciasto w roladę.
  8. Ostrym nożem podziel roladę na grube plasterki. 
  9. Następnie ostrożnie przenieś na blachę, układając je obok siebie, zachowując odstęp między bułeczkami. Mi wyszło około 12 bułeczek w podłużnej formie i kilka w tortownicy.
  10. Pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  11. Ciasto można wysmarować na wierzchu jajkiem rozrobionym w mleku.
  12. Pieczemy na niskim poziomie piekarnika przez około 20-30 minut w temperaturze 200 C.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz