Ciasto z jabłkami i czekoladą
Kolejny wypiek w ramach Słodki weekend.
Lekkie i bardzo smacznie ciasto z jabłkami i czekoladą. Wykorzystując różne gatunki jabłek możemy uzyskać różnorodne efekty smakowe od słodko - słodkiego do słodko - kwaśnego.
Składniki:
Lekkie i bardzo smacznie ciasto z jabłkami i czekoladą. Wykorzystując różne gatunki jabłek możemy uzyskać różnorodne efekty smakowe od słodko - słodkiego do słodko - kwaśnego.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 150 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g ciemnej czekolady
- cynamon
- Cukier z masłem ubij na puszysty, biały krem.
- Dodaj jajka - po jednym jajku za każdym razem, dokładnie mieszając przed dodaniem kolejnego.
- Proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszaj z mąką pszenną, dodaj do masy.
- Dodaj mleko.
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie.
- Masę wyłóż do formy, okrągłej lub do formy do pieczenia tarty.
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i podziel na kawałki. Jabłka układaj na cieście - im bliżej siebie ułożone jabłka, tym więcej ich potrzeba.
- Wierzch ciasta posyp cynamonem oraz rozdrobnioną czekoladą.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 175 C przez około 35 - 40 minut.
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń