sobota, 5 marca 2016

Ciasto z jabłkami i czekoladą

Kolejny wypiek w ramach Słodki weekend. 

Lekkie i bardzo smacznie ciasto z jabłkami i czekoladą. Wykorzystując różne gatunki jabłek możemy uzyskać różnorodne efekty smakowe od słodko - słodkiego do słodko - kwaśnego.  





Składniki:
  1.  150 g mąki pszennej
  2. 150 g drobnego cukru
  3. 150 g miękkiego masła
  4. 3 jajka
  5. 2 średniej wielkości jabłka
  6. 2 łyżki mleka
  7. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. 50 g ciemnej czekolady
  10. cynamon
 Wykonanie:
  1. Cukier z masłem ubij na puszysty, biały krem.
  2. Dodaj jajka - po jednym jajku za każdym razem, dokładnie mieszając przed dodaniem kolejnego.
  3. Proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszaj z mąką pszenną, dodaj do masy.
  4. Dodaj mleko.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie.
  6. Masę wyłóż do formy, okrągłej lub do formy do pieczenia tarty.
  7. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i podziel na kawałki. Jabłka układaj na cieście - im bliżej siebie ułożone jabłka, tym więcej ich potrzeba. 
  8. Wierzch ciasta posyp cynamonem oraz rozdrobnioną czekoladą. 
  9. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 C przez około 35 - 40 minut. 

   

1 komentarz: