Gofry (mąka razowa i serek homogenizowany)
25 marca to Międzynarodowy Dzień Gofra.
W Norwegii gofry są bardzo popularne. Spotkanie koleżanek, impreza integracyjna w szkole, przedszkolu czy nawet w pracy nie może obejść się bez gofrów. Podawane są na wiele sposobów, najczęściej z bitą śmietaną i dżemem.
U mnie w domu goszczą często. Przygotowuje je jako przekąskę, deser a nawet na kolację. Przez przypadek stały się obowiązkowym elementem dłuższych wycieczek z maluchami.
Składniki:
W Norwegii gofry są bardzo popularne. Spotkanie koleżanek, impreza integracyjna w szkole, przedszkolu czy nawet w pracy nie może obejść się bez gofrów. Podawane są na wiele sposobów, najczęściej z bitą śmietaną i dżemem.
U mnie w domu goszczą często. Przygotowuje je jako przekąskę, deser a nawet na kolację. Przez przypadek stały się obowiązkowym elementem dłuższych wycieczek z maluchami.
Składniki:
- 400 ml mleka
- 150 g serka homogenizowanego
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej *pełnoziarnista mąka pszenna*
- 2 małe jajka
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka ubij z cukrem i kardamonem.
- Dodaj serek homogenizowany i wszystko dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj proszek do pieczenia, mleko oraz roztopione masło.
- Dodaj mąkę pszenną, wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj mąkę razową.
- Odstaw ciasto na 30 minut.
- Gofry pieczemy na złocisty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz