piątek, 25 marca 2016

Gofry (mąka razowa i serek homogenizowany)

25 marca to Międzynarodowy Dzień Gofra
W Norwegii gofry są bardzo popularne. Spotkanie koleżanek, impreza integracyjna w szkole, przedszkolu czy nawet w pracy nie może obejść się bez gofrów.  Podawane są na wiele sposobów, najczęściej z bitą śmietaną i dżemem.

U mnie w domu goszczą często. Przygotowuje je jako przekąskę, deser a nawet na kolację. Przez przypadek stały się obowiązkowym elementem dłuższych wycieczek z maluchami.



Składniki:
  1. 400 ml mleka
  2. 150 g serka homogenizowanego
  3. 150 g mąki pszennej
  4. 100 g mąki razowej *pełnoziarnista mąka pszenna*
  5. 2 małe jajka
  6. 60 g cukru
  7. 1 łyżeczka kardamonu
  8. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Jajka ubij z cukrem i kardamonem.
  2. Dodaj serek homogenizowany i wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Następnie dodaj proszek do pieczenia, mleko oraz roztopione masło.
  4. Dodaj mąkę pszenną, wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj mąkę razową.
  5. Odstaw ciasto na 30 minut.
  6. Gofry pieczemy na złocisty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz