sobota, 26 marca 2016

Drożdżowe króliczki wielkanocne

Długo zastanawiałam się, jaki przepis zaprezentować na Niedzielę Wielkanocną. Mazurek, sernik czy makowiec. Nic z tego. Tym razem będzie na wesoło. Przedstawiam drożdżowe króliczki wielkanocne - idealny przepis, aby zająć mniejsze i większe dzieci w czasie przedświątecznej krzątaniny.
Polecam gorąco.



Składniki:
  1.  500 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania wyrośniętego ciasta
  2. 350 ml mleka
  3. 100 g cukru
  4. 100 g masła
  5. 1 jajko
  6. 50 g drożdży świeżych lub 1 paczka drożdży suszonych
  7. 0,5 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
  1. 1 jajko i trochę mleka do wysmarowania bułeczek
  2. rodzynki do ozdoby
Wykonanie:
  1.  Masło roztop w większym garnku. Dodaj mleko i podgrzej aż mleko będzie letnie. Rozrób drożdże - jeśli używasz świeżych.
  2. W dużej misce ubij jajka z cukrem i kardamonem. 
  3. Dodaj mleko.
  4. Na sam koniec wsyp mąkę *wymieszaną z drożdżami suchymi - jeśli ich używasz). 
  5. Wyrób dobrze ciasto i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Wyjmij ciasto na stolnicę lub matę do pieczenia. Jeśli ciasto bardzo się klei do rąk, podsyp je mąką.
  7. Na jednego zajączka potrzebujemy jedną dużą kulkę (nie za dużą, gdyż ciasto wyrośnie jeszcze podczas pieczenia) oraz dwie mniejsze z których formujemy uszy. Trochę ciasta zachowujemy na nos.
  8. Króliczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. 
  9. Gotowe zajączki odkładami na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. Po tym czasie układamy rodzynki jako oczy oraz malujemy bułeczki jajkiem rozrobionym z odrobiną mleka.
  11. Wkładamy do piekarnika na około 10 - 15 minut.
  12. Pieczemy w temperaturze 220°C.

1 komentarz: