sobota, 19 marca 2016

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i wanilią.

Kolejny przepis w ramach projektu Sodki weekend. Tym razem ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i wanilią.



Składniki:
  1.  250 g mąki
  2. 250 g cukru
  3. 200 g ciemnej czekolady
  4. 200 g miękkiego masła
  5. 50 g obranych orzechów włoskich
  6. 4 jajka
  7. 1 laska wanilii
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Masło roztop. Czekoladę podziel na małe kostki i roztop je w maśle. Ostudź.
  2. Jajka dobrze wymieszaj z cukrem - nie ubijaj na pianę.
  3. Wyjmij nasiona z laski wanilii i dodaj do jajek ubitych jajek.
  4. Następnie wlej rozpuszczone masło z czekoladą, wymieszaj wszystko razem.
  5. Do mieszanki dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia.
  6. Ciasto przełóż na blachy  (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Orzechami posyp wierzch ciasta.
  8. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 C na najniższym poziomie piekarnia przez około 40 minut, lub do tzw. suchego patyczka.


2 komentarze:

  1. Proste i smaczne, lubię takie ciacha do kawki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń