Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Z pierwszych pięciu składników pieczemy pyszne ciasto, które stanowi idealną podstawę do wszelkiego rodzaju ciast z wykorzystaniem owoców. Dzisiejszy wariant to truskawki i rabarbar.
Ciasto jest proste w przygotowaniu, jednak dodatkowo prezentuje wykonanie ciasta krok po kroku za pomocą zdjęć.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- kilka truskawek przekrojonych na pół lub ćwiartki
- garść rabarbaru, pokrojonego w talarki.
Wykonanie:
- Ubij masło z cukrem na puszysty krem
- Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
- Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
- Na cieście ułóż truskawki oraz rabarbar.
- Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 45 minut, lub do t.z.w suchego patyczka



Proste a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuń