piątek, 17 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami i rabarbarem


Z pierwszych pięciu składników pieczemy pyszne ciasto, które stanowi idealną podstawę do wszelkiego rodzaju ciast z wykorzystaniem owoców. Dzisiejszy wariant to truskawki i rabarbar.

Ciasto jest proste w przygotowaniu, jednak dodatkowo prezentuje wykonanie ciasta krok po kroku za pomocą zdjęć.




Składniki:
  1.  150 g miękkiego masła
  2. 150 g cukru
  3. 150 g mąki pszennej
  4. 4 jajka
  5. 1 łyżka proszku do pieczenia
  6. kilka truskawek przekrojonych na pół lub ćwiartki
  7. garść rabarbaru, pokrojonego w talarki.


Wykonanie:
  1. Ubij masło z cukrem na puszysty krem 
  2. Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
  3. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
  4. Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
  5. Na cieście ułóż truskawki oraz rabarbar.
  6. Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 45 minut, lub do t.z.w suchego patyczka



Truskawkowe szaleństwo 2016 Piecz - tak od podstaw Wiosenne słodkości 2016

1 komentarz: