wtorek, 14 czerwca 2016

Sałatka z brokułów

Kolejny eksperyment tym razem brokułowa sałatka z fetą i  dość charakterystycznym sosem. Jeśli któryś z składników budzi wasze wątpliwości to radzę zrezygnować z jej przygotowania. Osobiście uważam tą sałatkę za porażkę kulinarną. Chłopcy wcale nie mieli ochoty jej spróbować, natomiast ja z Lukim robiliśmy dobrą minę do złej gry.
W każdym razie eksperyment dla odważnych.




Składniki:
  1.  1 duży brokuł, podzielony na małe różyczki
  2. 3 łyżki suszonych pomidorów z oliwy, osączonych
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 4 łyżki oliwy z oliwek
  5. 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  6. 1 łyżeczka miodu
  7. 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  8. 2 łyżeczki soku z cytryny
  9. trochę mielonego czerwonego pieprzu
  10. 1/4 łyżeczki soli
  11. trochę ziaren słonecznika
Wykonanie:
  1. W dużym garnku zagotuj wodę, osól. Do wrzątku wrzuć  różyczki kalafiora i gotuj przez 3-5 minuty. Następnie odcedź. Brokuły przelej zimną wodą - zachowają ładny zielony kolor.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą Dijon, miodem i sokiem cytryny oraz przeciśnięty przez prasę czosnek.
  3. Brokuły przełóż do miski, dodaj suszone pomidory oraz ser feta. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem. 
  4. Przed podaniem posyp ziarnami słonecznika oraz czerwonym pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz