Sałatka z brokułów
Kolejny eksperyment tym razem brokułowa sałatka z fetą i dość charakterystycznym sosem. Jeśli któryś z składników budzi wasze wątpliwości to radzę zrezygnować z jej przygotowania. Osobiście uważam tą sałatkę za porażkę kulinarną. Chłopcy wcale nie mieli ochoty jej spróbować, natomiast ja z Lukim robiliśmy dobrą minę do złej gry.
W każdym razie eksperyment dla odważnych.
Składniki:
W każdym razie eksperyment dla odważnych.
Składniki:
- 1 duży brokuł, podzielony na małe różyczki
- 3 łyżki suszonych pomidorów z oliwy, osączonych
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- trochę mielonego czerwonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- trochę ziaren słonecznika
- W dużym garnku zagotuj wodę, osól. Do wrzątku wrzuć różyczki kalafiora i gotuj przez 3-5 minuty. Następnie odcedź. Brokuły przelej zimną wodą - zachowają ładny zielony kolor.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą Dijon, miodem i sokiem cytryny oraz przeciśnięty przez prasę czosnek.
- Brokuły przełóż do miski, dodaj suszone pomidory oraz ser feta. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem.
- Przed podaniem posyp ziarnami słonecznika oraz czerwonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz