wtorek, 28 czerwca 2016

Kotlety z kaszy kuskus z serem feta

Ostatnio wróciła mi wena twórcza do eksperymentów kulinarnych. Postanowiłam wypróbować kilka przepisów z wykorzystaniem kaszy kuskus. Kotlety z kaszy kuskus to improwizacja własna na podstawie kilku przepisów z internetu.




Składniki:
  1. 75 g kaszy kuskus, przed ugotowaniem
  2. 2 jajka
  3. 3 łyżki suszonych pomidorów z oliwy, bez oliwy
  4. 1 garść szpinaku, drobno posiekanego
  5. 100 g sera feta, w kostce
  6. przyprawa curry oraz wegeta w proszku
 Wykonanie:
  1. Do miski wsypać odmierzoną ilość kaszy kuskus i zalać wrzącą wodą 1 cm ponad kaszę. Do kaszy dodać przyprawę curry oraz trochę przyprawy typu wegeta. Wymieszać. Pozostawić kaszę do wystudzenia.  
  2. Następnie dodać szpinak, pomidory, ser feta oraz jajka. Wszystko razem dobrze wymieszać.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Mokrymi dłońmi robimy małe kotlety i układamy je na blasze. Pieczemy w 190 stopniach przez około 15-25 minut.

4 komentarze:

  1. Wyglądają fajnie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fajnie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na obiad. Muszą być bardzo smaczne <3 :)
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń