Roladki nadziewane szpinakiem
Rolady były bardzo popularne wśród norweskiej klasy wyżej. Wykorzystanie mięsa wołowego do ich przygotowania uważane było za najlepszą wariację tego dania.
Składniki:
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego wołowego, można użyć wieprzowe
- 2 duże jajka
- 2 ugotowane ziemniaki, zmiksowane
- 100 ml śmietany
- 30-50 g tartej bułki
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 5 łyżek drobno posiekanego szpinaku
- sól i pieprz
- masło do smażenia
- Jajka ubij w dużej misce.
- Dodaj mięso mielone, ziemniaki, tartą bułkę, cebulę oraz śmietanę. Wymieszaj wszystko razem dobrze.
- Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Miskę przykryj plastikową folią i wstaw do lodówki na jedną godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
- Dużą deskę do krojenia spryskaj wodą. Rozwałkuj na niej mięso na grubość około 1 cm.
- Podziel rozwałkowane mięso na kawałki 8x10 cm. Na każdym kawałku rozłóż trochę szpinaku. Zwiń ostrożnie w roladę.
- Rolady ułóż w formie do pieczenia, zachowując minimum 1 cm odstępu pomiędzy kolejnymi roladami. Posmaruj rolady masłem.
- Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 20 minut. Następnie przełącz na funkcję grilla i piec kolejne 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz