wtorek, 7 czerwca 2016

Roladki nadziewane szpinakiem

Rolady były bardzo popularne wśród norweskiej klasy wyżej. Wykorzystanie mięsa wołowego do ich przygotowania uważane było za najlepszą wariację tego dania.




Składniki:
  1.  800 g mięsa mielonego wołowego, można użyć wieprzowe
  2. 2 duże jajka
  3.  2 ugotowane ziemniaki, zmiksowane
  4. 100 ml śmietany
  5. 30-50 g tartej bułki
  6. 1 mała cebula, drobno posiekana
  7. 5 łyżek drobno posiekanego szpinaku
  8. sól i pieprz
  9. masło do smażenia
Wykonanie:
  1.  Jajka ubij w dużej misce. 
  2. Dodaj mięso mielone, ziemniaki, tartą bułkę, cebulę oraz śmietanę. Wymieszaj wszystko razem dobrze.
  3. Przypraw solą i pieprzem do smaku. 
  4. Miskę przykryj plastikową folią i wstaw do lodówki na jedną godzinę.
  5. Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
  6. Dużą deskę do krojenia spryskaj wodą. Rozwałkuj na niej mięso na grubość około 1 cm. 
  7. Podziel rozwałkowane mięso na kawałki 8x10 cm. Na każdym kawałku rozłóż trochę szpinaku. Zwiń ostrożnie w roladę. 
  8. Rolady ułóż w formie do pieczenia, zachowując minimum 1 cm odstępu pomiędzy kolejnymi roladami. Posmaruj rolady masłem.
  9. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 20 minut. Następnie przełącz na funkcję grilla i piec kolejne 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz