Gofry bez mleka i jajek
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na gofry. Gofry dla alergików. Bez mleka i jajek.
Gofry według tego przepisu wychodzą kruche - nie należy je piec zbyt długo.
Składniki:
Gofry według tego przepisu wychodzą kruche - nie należy je piec zbyt długo.
Składniki:
- 250 ml zimnej wody
- 200 ml mleka owsianego lub innego *ryżowego, migdałowego*
- 275 g mąki pszennej
- 150 g masła *bez mleka - dla alergików*
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Roztop masło. Ostudzone wymieszaj z mlekiem owsianym i zimną wodą.
- Dodaj cukier, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj razem.
- Odstaw ciasto na 30 minut. Można je też przechować przez noc w lodówce i upiec gofry na śniadanie.
- Gofry pieczemy na złoty kolor na średnim nagrzaniu gofrownicy.
Komentarze
Prześlij komentarz