piątek, 29 lipca 2016

Ciasto z jagodami

Poniżej prezentowany, znany wam z wcześniejszych wpisów przepis na ciasto jest najczęściej wykorzystywanym przepisem w ostatnich tygodniach. Muszę przyznać, że wykonałam to ciasto z prawie wszystkimi sezonowymi owocami. Dzisiaj prezentuje wersję z jagodami.
Ciasto wyszło pyszne, jak zwykle. Jednak jagody są trochę za lekkie i nie wpadły do ciasta. Upieczone zostały jako wierzch, co niestety nie prezentuje się najlepiej - jeśli komuś zależy na estetyce ciasta także.



Składniki:
  1.  150 g miękkiego masła
  2. 150 g cukru
  3. 150 g mąki pszennej
  4. 4 jajka
  5. 1 łyżka proszku do pieczenia
  6. 1/2 szklanki jagód

Wykonanie:
  1. Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
  2. Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
  3. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
  4. Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
  5. Na cieście ułóż czereśnie. Posyp grubym cukrem na wierzchu.
  6. Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 30 minut.

1 komentarz: