Ciasto z jagodami
Poniżej prezentowany, znany wam z wcześniejszych wpisów przepis na ciasto jest najczęściej wykorzystywanym przepisem w ostatnich tygodniach. Muszę przyznać, że wykonałam to ciasto z prawie wszystkimi sezonowymi owocami. Dzisiaj prezentuje wersję z jagodami.
Ciasto wyszło pyszne, jak zwykle. Jednak jagody są trochę za lekkie i nie wpadły do ciasta. Upieczone zostały jako wierzch, co niestety nie prezentuje się najlepiej - jeśli komuś zależy na estetyce ciasta także.
Wykonanie:
Ciasto wyszło pyszne, jak zwykle. Jednak jagody są trochę za lekkie i nie wpadły do ciasta. Upieczone zostały jako wierzch, co niestety nie prezentuje się najlepiej - jeśli komuś zależy na estetyce ciasta także.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jagód
Wykonanie:
- Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
- Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
- Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
- Na cieście ułóż czereśnie. Posyp grubym cukrem na wierzchu.
- Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 30 minut.
Uwielbiam takie ciasto. Mniam....
OdpowiedzUsuń