piątek, 15 lipca 2016

Sernik leśnego skrzata

Sernik leśnego skrzata powstał przez przypadek. W sumie to powinien nosić nazwę sernik trolla. Sernik powstał przez przypadek wyniku zbiegnięcia się kilku "niekorzystnych"okoliczności.
Gabriel poprosił o ciasto na zimno z jagodami. Niestety w sklepie w którym zazwyczaj robimy zakupy nie było już mrożonych jagód a na świeże jeszcze trochę za wcześnie(sernik został przygotowany pod koniec maja), Luki kupił mrożone owoce leśne. W skład mieszanki wchodzą jagody, maliny, jeżyny i czerwona porzeczka. Jakby tego było mało, kupił także inną śmietanę niż zazwyczaj wykorzystuje w tego typu sernikach na zimno. W trakcie przygotowywania masy serowej,  zważyła mi się śmietana kremówka podczas ubijania. Tak więc prezentuje Wam zupełnie inne ciasto niż planowałam wykonać. Efekt. Wyśmienity.




Składniki:

Spód:
  • 300 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 1 opakowanie galaretki jagodowej
  • 300 ml gęstej śmietany 35% (minimum 30%, ktora ubije się na krem)
  • 200 g serka kremowego
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g mrożonych owoców * jagody, maliny, truskawki, porzeczka, jeżyna*
  • 250 ml wody
Wierzch:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
Wykonanie:

Spód:
  1.  Masło roztop w małym rondelku.
  2. Ciasteczka owsiane pokrusz w robocie kuchennym.
  3. Wymieszaj roztopione masło z pokruszonymi ciasteczkami owsianymi.
  4. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową, rozłóż ją równomiernie w tortownicy. Tortownice włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
  1. Mrożone owoce wyłóż do średniej wielkości garnka. Zalej je wodą. Zagotuj. Nie należy ich długo gotować. Warto zachować owoce w całości.
  2. Odmierz 250 ml w wcześniej przygotowanego "kompotu". Można wsiąść trochę owoców (polecam te mniejsze, głównie jagody, wtedy zabarwią bardziej masę serową). Wymieszaj z galaretką jagodową. Odstaw aby mieszanka przestygła.
  3. Serek kremowy, gęstą śmietanę 35% oraz cukier puder ubij na gładką masę.
  4. Dodaj powoli wcześniej przygotowaną galaretkę owocową. Ważne aby galaretka była zimna, najlepiej w trakcie stężania.  Wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.
  5. Masę serową przełóż do tortownicy. Włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Wierzch:
  1. Z reszty "kompotu" przygotuj galaretkę. Odmierz potrzebną ilość kompotu do przygotowania galaretki według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 500 ml. Wykorzystaj najwięcej owoców. Gorący "kompot" wymieszaj z galaretką truskawkową. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Gdy masa serowa jest wystarczająca twarda, wylej na wierz zimną galaretkę owocową.
  3. Tortownicę ponownie włóż do lodówki, aby galaretka owocowa stężała. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz