Sernik leśnego skrzata

Sernik leśnego skrzata powstał przez przypadek. W sumie to powinien nosić nazwę sernik trolla. Sernik powstał przez przypadek wyniku zbiegnięcia się kilku "niekorzystnych"okoliczności.
Gabriel poprosił o ciasto na zimno z jagodami. Niestety w sklepie w którym zazwyczaj robimy zakupy nie było już mrożonych jagód a na świeże jeszcze trochę za wcześnie(sernik został przygotowany pod koniec maja), Luki kupił mrożone owoce leśne. W skład mieszanki wchodzą jagody, maliny, jeżyny i czerwona porzeczka. Jakby tego było mało, kupił także inną śmietanę niż zazwyczaj wykorzystuje w tego typu sernikach na zimno. W trakcie przygotowywania masy serowej,  zważyła mi się śmietana kremówka podczas ubijania. Tak więc prezentuje Wam zupełnie inne ciasto niż planowałam wykonać. Efekt. Wyśmienity.




Składniki:

Spód:
  • 300 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 1 opakowanie galaretki jagodowej
  • 300 ml gęstej śmietany 35% (minimum 30%, ktora ubije się na krem)
  • 200 g serka kremowego
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g mrożonych owoców * jagody, maliny, truskawki, porzeczka, jeżyna*
  • 250 ml wody
Wierzch:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
Wykonanie:

Spód:
  1.  Masło roztop w małym rondelku.
  2. Ciasteczka owsiane pokrusz w robocie kuchennym.
  3. Wymieszaj roztopione masło z pokruszonymi ciasteczkami owsianymi.
  4. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową, rozłóż ją równomiernie w tortownicy. Tortownice włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
  1. Mrożone owoce wyłóż do średniej wielkości garnka. Zalej je wodą. Zagotuj. Nie należy ich długo gotować. Warto zachować owoce w całości.
  2. Odmierz 250 ml w wcześniej przygotowanego "kompotu". Można wsiąść trochę owoców (polecam te mniejsze, głównie jagody, wtedy zabarwią bardziej masę serową). Wymieszaj z galaretką jagodową. Odstaw aby mieszanka przestygła.
  3. Serek kremowy, gęstą śmietanę 35% oraz cukier puder ubij na gładką masę.
  4. Dodaj powoli wcześniej przygotowaną galaretkę owocową. Ważne aby galaretka była zimna, najlepiej w trakcie stężania.  Wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.
  5. Masę serową przełóż do tortownicy. Włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Wierzch:
  1. Z reszty "kompotu" przygotuj galaretkę. Odmierz potrzebną ilość kompotu do przygotowania galaretki według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 500 ml. Wykorzystaj najwięcej owoców. Gorący "kompot" wymieszaj z galaretką truskawkową. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Gdy masa serowa jest wystarczająca twarda, wylej na wierz zimną galaretkę owocową.
  3. Tortownicę ponownie włóż do lodówki, aby galaretka owocowa stężała. 


Komentarze

Popularne posty