sobota, 23 lipca 2016

Sernik z truskawkami






Składniki:
Na spód:

  1. opakowanie herbatników około 200 g
  2. 1/2 kostki masła
Masa:

  1. 700 g twarogu 3 razy zmielonego
  2. puszka mleka skondensowanego
  3. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  5. 4 jajka
  6. duża garść truskawek
Wykonanie:

  1. Herbatniki drobno pokrusz i wymieszaj z masłem.
  2. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a potem masą z herbatników.
  3. Wstaw form do lodówki na pół godziny.
  4. Oczyść truskawki i pokrój na mniejsze części. 
  5. Rozgrzej piekarnik do 160 C.
  6. Zmiksuj twaróg z mlekiem i ekstraktem waniliowym na jednolitą masę. Cały czas miksując, dodaj jajka i mąkę
  7. Na koniec wrzuć truskawki i delikatnie wymieszaj.
  8. Wylej masę na spód z herbatników i wstaw na godzinę do piekarnika.
  9. Ostudź, schłodź w lodówce.


Przepis pochodzi z miesięcznika Weranda nr 7/2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz