piątek, 8 lipca 2016

Sernik brzoskwiniowy na zimno

Od soboty jestem na urlopie a już zdążyłam zrobić dwa serniki na zimno. Pierwszy na niedzielne przyjęcie w ogrodzie a drugi na zamówienie dzieciaków, którym bardzo smakował niedzielny sernik na zimno. Przy okazji mam możliwość zweryfikowania listy składników, które zazwyczaj używam do swoich wypieków a tym co można znaleźć na sklepowych półkach w Polsce.
Na urlopie niestety nie mam dostępu do swojego laptopa, dlatego zdjęcia wykonuje telefonem komórkowym bez obróbki w programie korygującym (poprawie je po powrocie do domu ;-)



Poniższy przepis zawiera  tylko  produkty znalezione w jednym z supermarketów.

Składniki:

Spód:

  1. 1 opakowanie ciasteczek maślanych (około 200 g)
  2. 75 g masła 
Masa serowa:
  1. 1 opakowanie śmietany minimum 30% - około 200 ml, śmietany która ubija się na krem
  2. 1 duże opakowanie serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym - około 300 g
  3. 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym/pomarańczowym
  4. 250 ml gorącej wody
Wierzch:
  1. 1 opakowanie galaretki o smaku brzoskwiniowym/pomarańczowym
  2. 3 brzoskwinie z syropu lub domowego kompotu (ja użyłam brzoskwinie z domowego kompotu, dlatego nie są tak intensywnie pomarańczowe)
  3. 500 ml gorącej wody
Wykonanie:
  1. Masło roztopić.
  2. Maślane ciasteczka rozdrobić. Następnie dodać roztopione masło. Wszystko razem wymieszać. 
  3. Ciasteczka wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  5. Galaretkę rozrobić w 250 ml gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Najlepiej jak galaretka będzie zupełnie zimna przed dodaniem do masy.
  6. Śmietanę ubić na puszysty krem. Dodać opakowanie serka oraz małym strumieniem wlać ostudzoną galaretkę. Wszystko razem dobrze wymieszać.
  7. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Włożyć do lodówki aby masa serowa stężała.
  8. Brzoskwinie wyjąc z syropu/kompotu. Odsączyć na sitku a następnie drobno pokroić w plasterki.
  9. Brzoskwinie wyłożyć na masie serowej.
  10. Galaretkę rozrobić w 500 ml gorącej wodzie. Ostudzić. Zimną galaretkę ostrożnie wylać na masę serową. 
  11. Ciasto ponownie włożyć do lodówki aż galaretka stężeje.

1 komentarz: