Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i wanilią.
Kolejny przepis w ramach projektu Sodki weekend. Tym razem ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i wanilią.
Składniki:
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 50 g obranych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masło roztop. Czekoladę podziel na małe kostki i roztop je w maśle. Ostudź.
- Jajka dobrze wymieszaj z cukrem - nie ubijaj na pianę.
- Wyjmij nasiona z laski wanilii i dodaj do jajek ubitych jajek.
- Następnie wlej rozpuszczone masło z czekoladą, wymieszaj wszystko razem.
- Do mieszanki dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Ciasto przełóż na blachy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Orzechami posyp wierzch ciasta.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 175 C na najniższym poziomie piekarnia przez około 40 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Proste i smaczne, lubię takie ciacha do kawki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń