Drożdżowe króliczki wielkanocne
Długo zastanawiałam się, jaki przepis zaprezentować na Niedzielę Wielkanocną. Mazurek, sernik czy makowiec. Nic z tego. Tym razem będzie na wesoło. Przedstawiam drożdżowe króliczki wielkanocne - idealny przepis, aby zająć mniejsze i większe dzieci w czasie przedświątecznej krzątaniny.
Polecam gorąco.
Składniki:
Polecam gorąco.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania wyrośniętego ciasta
- 350 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 50 g drożdży świeżych lub 1 paczka drożdży suszonych
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 1 jajko i trochę mleka do wysmarowania bułeczek
- rodzynki do ozdoby
- Masło roztop w większym garnku. Dodaj mleko i podgrzej aż mleko będzie letnie. Rozrób drożdże - jeśli używasz świeżych.
- W dużej misce ubij jajka z cukrem i kardamonem.
- Dodaj mleko.
- Na sam koniec wsyp mąkę *wymieszaną z drożdżami suchymi - jeśli ich używasz).
- Wyrób dobrze ciasto i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyjmij ciasto na stolnicę lub matę do pieczenia. Jeśli ciasto bardzo się klei do rąk, podsyp je mąką.
- Na jednego zajączka potrzebujemy jedną dużą kulkę (nie za dużą, gdyż ciasto wyrośnie jeszcze podczas pieczenia) oraz dwie mniejsze z których formujemy uszy. Trochę ciasta zachowujemy na nos.
- Króliczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Gotowe zajączki odkładami na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie układamy rodzynki jako oczy oraz malujemy bułeczki jajkiem rozrobionym z odrobiną mleka.
- Wkładamy do piekarnika na około 10 - 15 minut.
- Pieczemy w temperaturze 220°C.
urocze,aż szkoda zjadać :)
OdpowiedzUsuń