Ciasto "Bounty" - krok po kroku
Dzisiaj postanowiłam pokazać krok po kroku jak przygotować przepyszne ciasto czekoladowo - kokosowe "Bounty". Ciasto wydaje się bardzo trudne w przygotowaniu, jednak to tylko pozory. Nie wymaga dużej wiedzy kulinarnej, jedynie trochę cierpliwości.
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Spód:

Składniki:
Spód:
- 150 g masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 130 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 opakowanie słodkiego mleka skondensowanego około 400 ml
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki oleju
Wykonanie:
Spód:
- Masło roztop i ostudź.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj powoli roztopione masło (masło musi być zimne - przynajmniej letnie, gdyż inaczej zetnie nam się białko), cały czas mieszając.
- Dodaj kakao, następnie dodaj mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnia w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
- Upieczone ciasto studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
- Skondensowane mleko wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Masę kokosową wyłóż równomiernie na spodzie czekoladowym.
- Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki, aż masa kokosowa stężeje.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj oleju. *Uważaj aby się nie poparzyć parą, ostrożnie mieszaj czekoladę*
- Polej polewą wierzch ciasta. *najpierw rozsmaruj bardzo cienką warstwę, która wejdzie w nierówności, następnie rozsmaruj równomiernie pozostałą część czekolady*
- Czekoladę można posypać wiórkami kokosowymi.
- Włóż ciasto ponownie do lodówki. Najlepiej na noc.

Bardzo lubię takiego batonika, a domowe ciacho mniam ...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, przygotowany z dbałością o każdy detal ;) Nawet początkujący da sobie radę.
OdpowiedzUsuńWrzuć proszę tylko banerek do wpisu. Pozdrawiam!