Sernik brzoskwiniowy na zimno
Od soboty jestem na urlopie a już zdążyłam zrobić dwa serniki na zimno. Pierwszy na niedzielne przyjęcie w ogrodzie a drugi na zamówienie dzieciaków, którym bardzo smakował niedzielny sernik na zimno. Przy okazji mam możliwość zweryfikowania listy składników, które zazwyczaj używam do swoich wypieków a tym co można znaleźć na sklepowych półkach w Polsce.
Na urlopie niestety nie mam dostępu do swojego laptopa, dlatego zdjęcia wykonuje telefonem komórkowym bez obróbki w programie korygującym (poprawie je po powrocie do domu ;-)
Poniższy przepis zawiera tylko produkty znalezione w jednym z supermarketów.
Składniki:
Spód:
Na urlopie niestety nie mam dostępu do swojego laptopa, dlatego zdjęcia wykonuje telefonem komórkowym bez obróbki w programie korygującym (poprawie je po powrocie do domu ;-)
Poniższy przepis zawiera tylko produkty znalezione w jednym z supermarketów.
Składniki:
Spód:
- 1 opakowanie ciasteczek maślanych (około 200 g)
- 75 g masła
Masa serowa:
- 1 opakowanie śmietany minimum 30% - około 200 ml, śmietany która ubija się na krem
- 1 duże opakowanie serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym - około 300 g
- 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym/pomarańczowym
- 250 ml gorącej wody
- 1 opakowanie galaretki o smaku brzoskwiniowym/pomarańczowym
- 3 brzoskwinie z syropu lub domowego kompotu (ja użyłam brzoskwinie z domowego kompotu, dlatego nie są tak intensywnie pomarańczowe)
- 500 ml gorącej wody
- Masło roztopić.
- Maślane ciasteczka rozdrobić. Następnie dodać roztopione masło. Wszystko razem wymieszać.
- Ciasteczka wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Galaretkę rozrobić w 250 ml gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Najlepiej jak galaretka będzie zupełnie zimna przed dodaniem do masy.
- Śmietanę ubić na puszysty krem. Dodać opakowanie serka oraz małym strumieniem wlać ostudzoną galaretkę. Wszystko razem dobrze wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Włożyć do lodówki aby masa serowa stężała.
- Brzoskwinie wyjąc z syropu/kompotu. Odsączyć na sitku a następnie drobno pokroić w plasterki.
- Brzoskwinie wyłożyć na masie serowej.
- Galaretkę rozrobić w 500 ml gorącej wodzie. Ostudzić. Zimną galaretkę ostrożnie wylać na masę serową.
- Ciasto ponownie włożyć do lodówki aż galaretka stężeje.
Bardzo ciekawy przepis, sernik super.
OdpowiedzUsuń