wtorek, 30 sierpnia 2016

Chlebki Naan

Chlebki Naan stanowią jeden z najbardziej znanych dodatków kuchni indyjskiej. Tradycyjnie chlebki wypieka się w glinianym piecu tandoor. Jednak spokojnie możemy je przygotować w zwykłym piekarniku.




Składniki:
  1. 1 opakowanie suchych drożdży
  2. 4 łyżki letniego mleka
  3. 2 łyżki cukru
  4. 450 g mąki pszennej
  5.  150 ml mleka
  6. 150 ml jogurtu naturalnego
  7. 1 roztrzepane jajko
  8. 2 łyżki roztopionego masła
  9.  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. 1/2 łyżeczki soli
  11. ziarno sezamu do posypania
Wykonanie:
  1.  W małym garnuszku podgrzej mleko. Dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na kilka minut aż drożdże zaczną wyrastać.
  2. Do dużej miski dodaj wszystkie suche składniki, dodaj drożdże, mleko, jajko, masło oraz jogurt. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Do tego celu można użyć robota kuchennego, jednak ciasto wyrabia się także bardzo dobrze ręcznie.
  3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę tak aby podwoiło swoją objętość.
  4. Na około 20 minut zanim zamierzasz piec chlebki włącz piekarnik na maksymalną temperaturę pieczenia i podgrzej w nim blachy, których użyjesz do pieczenia chlebków.
  5. Wyrośnięte ciasto posyp odrobiną mąki - ułatwi to przygotowanie chlebków. Ciasto podziel na minimum 8 równych części (mi wyszło 12 małych chlebków). Z każdego kawałka zrób kulkę, którą rozwałkuj na około 5 mm placek. Przed wałkowaniem posyp sezamem, który wpije się w ciasto podczas wałkowania (w ten sposób nie odpadnie w trakcie pieczenia).
  6. Układaj placuszki na gorącej blasze.
  7. Włóż je do piekarnika na środkowy poziom. Piec przez około 7 minut w maksymalnej temperaturze na *grzanie góra-dół*. Chlebki w tym czasie trochę wyrosną i przyrumienią się.
  8. Upieczone chlebki wyjmij na ruszt aby je ostudzić.
  9. Chlebki naan można zamrażać aby użyć je w późniejszym terminie.

3 komentarze:

  1. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham te chlebki! Cudownie nadają się do dań indyjskich. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także się w nich zakochaliśmy. Zostały one wykonane właśnie jako dodatek do indyjskiej zupie z kurczaka.

      Usuń