poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Zupa pomidorowa z ogniska

Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na bardzo prostą i smaczną zupę pomidorową. Zupę tą można przygotować zarówno w warunkach domowych jak i polowych. Osobiście przygotowuje tą zupę w pracy dla moich przedszkolnych maluchów. Wyjmujemy trójnogiego wiszącego grilla i zabieramy się do gotowania na ogniu.



Składniki *dla 4 osób*
  1. 1 puszka pomidorów
  2. 400 ml wody
  3. 2 łyżki oliwy z oliwy do smażenia
  4. 2 łyżki przecieru pomidorowego
  5. 1 warzywna kostka rosołowa 
  6. 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  7. 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  8. 1/2 doniczki świeżych ziół *bazylii lub oregano lub pietruszki lub koperku*
  9. 1//2 łyżki cukru, do smaku
  10. 1/2 łyżeczki soli, do smaku
  11.  1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
  1.  W garnku podgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę i czosnek. Uważaj aby nie przypalić.
  2. Dodaj przecier pomidorowy i smaż jedną minutę.
  3. Następnie dodaj pomidory z puszki, wodę, kostkę bulionową oraz cukier. Gotuj około 10 minut, od czasu di czasu mieszając.
  4. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj świeże zioła.

Gotujemy na ognisku

2 komentarze:

  1. gotowanie nad ogniem, nadaje takiego klimatu, że wszystko smakuje lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w zupełności. Dania przygotowane nad ogniskiem mają zupełnie inny aromat i smak.

      Usuń