wtorek, 16 sierpnia 2016

Pomidorowa zupa rybna (niskokaloryczna)

Kolejny przepis na pomidorową zupę rybną.Tym razem jest niskokaloryczna wersja bez śmietany, na bazie koncentratu pomidorowego i świeżych pomidorów. Jeśli ktoś jest zainteresowany  pierwszym przepisem, odsyłam tutaj.





Składniki:
  1.  500 g dorsza lub innej ryby pokrojonej w kawałki 2x2 cm
  2. 200 g oczyszczonych krewetek
  3. 2 średniej wielkości marchewki, pokrojone w plasterki
  4. 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie talarki
  5. 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  6. 1/2 fenkułu , pokrojona w plasterki
  7. 1/2 pory, tylko biała część, pokrojona w plasterki
  8. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  9. 1200 ml wywaru mięsnego, jednak najlepiej użyć wywaru rybnego, może być z kostki bulionowej
  10. 3 pomidory,obrane ze skórki i pokrojone w ósemki
  11. odrobina suszonego chili lub 1/2 świeżej chili
  12.  1 łyżeczka cukru, do smaku
  13. sól i pieprz
  14.  3 łyżki oleju

Wykonanie:
  1. Przygotuj wszystkie składniki według wyżej podanego opisu.
  2. W dużym garnku podgrzej olej, na którym podsmażamy cebulę aż będzie miękka i szklista.
  3. Dodaj marchewkę, pietruszkę, fenkuł i porę oraz paprykę chili (jeśli używasz jej zamiast suszonej). Duś razem przez 5 minut. 
  4. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie duś przez 5 minut.
  5. Dodaj wywar. Zmniejsz ogień.
  6. Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie, czyli około 15 minut.
  7. Do smaku dopraw solą, pieprzem, cukrem i suszonym chili.
  8. Pod koniec gotowania warzyw dodaj oczyszczone krewetki i rybę w kawałkach. Trzymaj rybę i krewetki w ciepłej zupie bez gotowania (ja osobiście zmniejszam ogień do minimum i tak trzymam aż ryba i krewetki bądą gotowe do zjedzenia *najczęściej krewetki są twarde a ryba w sam raz*)
  9. Zupa jest gotowa do podania po 3 minutach.
  10. Zupę najlepiej podawać z świeżym chlebem posmarowanym masłem ziołowym.

2 komentarze:

  1. Mmm zupy rybne są przepyszne <3 Pięknie Twoja się prezentuje, a z krewetkami i dorszem musi smakować jeszcze piękniej niż wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy rybne wzbudzają wiele mieszanych uczyć. Osobiście bardzo długo zabierałam się za wykonanie pierwszej, a teraz zupa rybna gości na naszym stole raz w tygodniu. Powodzenia w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń