sobota, 6 sierpnia 2016

Ciasto bananowe z kremem czekoladowym

To najsłodsze ciasto jakie do tej pory upiekłam. Słodkie ciasto bananowe z jeszcze bardziej słodkim kremem. Jeden mały kawałek zasłodzi nas na długo.



Składniki:
Ciasto bananowe:
  1. 125 g masła
  2. 250 g cukru
  3. 400 g mąki / 4,5 dl
  4. 100 ml śmietany 18%
  5. 4 dojrzałe banany
  6. 2 duże jajka
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem czekoladowy:
  1.  200 g miękkiego masła
  2. 200 g kremu czekoladowego 
  3. 200 g cukru pudru
  4. 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Ciasto:
  1. Miękkie masło ubij z cukrem na krem. 
  2. Dodaj jajka. Jednorazowo dodaj jedno jajko, ubijając krem przed dodaniem kolejnego.
  3. Banany zmiksuj i dodaj je do kremu.
  4. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.
  5. Dodaj na koniec śmietanę.
  6. Spód tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wyłóż ciasto. 
  8. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnia przez około 40 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem czy jest upieczone w środku.
  9. Upieczone ciasto przestudź. Wyjmij ostrożnie z tortownicy. Zdejmij papier do pieczenia i podziel na 2-3 równe części. 
  10. Wyłóż na każdą cześć krem czekoladowy.
Krem czekoladowy
  1. Miękkie masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i krem czekoladowy ubij razem na gładką masę.
  2. 1/2 kremu wyłóż między kawałki ciasta. Drugą połowę kremu rozprowadź na wierzchu oraz z boku ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz