piątek, 26 sierpnia 2016

Ciasto z czereśniami

Ciasto zostało wykonane w lipcu, kiedy czereśniowy sezon był w pełni a my spędzaliśmy wakacje u babci. Gabriel i Klaudia towarzyszyli mi przy wykonaniu każdego wakacyjnego ciasta, a nawet próbowali swoich sił w tworzeniu nowych przepisów. Czereśnie na cieście to ich wybór.







Składniki:
  1.  150 g miękkiego masła
  2. 150 g cukru
  3. 150 g mąki pszennej
  4. 4 jajka
  5. 1 łyżka proszku do pieczenia
  6. gruby cukier
  7. 2 - 3 garście, umytych i pozbawionych pestek czereśni



Wykonanie:
  1. Ubij masło z cukrem na puszysty krem.
  2. Dodaj jajka, pojedynczo ubijając między dodaniem kolejnego.
  3. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
  4. Przełóż ciasto do tortownicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
  5. Na cieście ułóż czereśnie. Posyp grubym cukrem na wierzchu.
  6. Piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C przez około 30 minut.




Z dziećmi i dla dzieci 2016

1 komentarz:

  1. Proste ciasta sa najlepsze!
    Takie będzie idealne na wyjście do parku...
    :)

    Miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń