wtorek, 2 sierpnia 2016

Spaghetti z cukinii na azjatycką nutę (z krewetkami)


Przepyszne spaghetti wykonane z cukinii w niezbyt ostrym azjatyckim tonie. Imbir, czosnek, sos rybny, sok z limonki i kolendra jako aromatyczne dodatki.





Składniki:
  1.  300 - 400 g oczyszczonych krewetek
  2. 2 cukinie, pokrojone wzdłuż w bardzo cienkie paski lub przy pomocy maszynki
  3. 2 średniej wielkości marchewki, pokrojone wzdłuż w cienkie paski
  4. 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  5. 1 mała czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  6. 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  7. 4 łyżeczki curry, w proszku
  8. 3 łyżeczki oleju sezamowego
  9. 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  10. 2 łyżeczki sosu rybnego
  11. soku z 1/2 limonki
  12. trochę świeżej kolendry
  13. 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Wykonanie:
  1. Zanim rozpoczniesz smażenie, przygotuj wszystkie składniki *także przyprawy i dodatki* według powyższego opisu. 
  2. Do głębokiej patelni wlej trochę oleju, podsmaż cebulę i marchewkę.
  3. Następnie dodaj paprykę i czosnek. Zmniejsz ogień na średni i smaż aż cebula będzie miękka, ale tak aby nie przypalić czosnku.
  4. Następnie dodaj curry, sos rybny, olej sezamowy, sok z limonki oraz imbir. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.
  5. Dodaj krewetki i spaghetti z cukinii. Wymieszaj wszystko razem i smaż przez kilka minut, aż krewetki i cukinia będą gotowe do zjedzenia. Nie smaż za długo, gdyż krewetki będą za twarde a cukinia zbyt miękka.
  6. Wyłóż na talerze - około 3 duże porcje.
  7. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz