Ciasto dyniowe
Bardzo chętnie zaglądam zarówno na polskie jak i zagraniczne strony z słodkimi wypiekami. Z okazji Halloween chciałam przygotować ciasto dyniowe, na które już od dłuższego czasu miałam ochotę. Moją uwagę przykuł przepis ze strony Kwestia Smaku.
Składniki:
Składniki:
- 250 g (250 ml) puree z dyni*
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka starta z 2 mandarynek
- 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do polewy:
- 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 24-25 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
- Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
- Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem ddelikatnie mieszając łyżką.
- Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
* aby przygotować puree z dyni musimy ją
najpierw upiec. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię pokoić na kilka
mniejszych kawałków razem ze skórą. Usunąć pestki. Położyć na blaszce
skórką do dołu i wstawić do piekarnika na około godzinę. Łyżką wyjąć
miąższ ze skórki i zmiksować blenderem na gładki mus. Ostudzić i
odmierzyć potrzebną ilość.
Komentarze
Prześlij komentarz