piątek, 28 października 2016

Ciasto dyniowe

Bardzo chętnie zaglądam zarówno na polskie jak i zagraniczne strony z słodkimi wypiekami. Z okazji Halloween chciałam przygotować ciasto dyniowe, na które już od dłuższego czasu miałam ochotę. Moją uwagę przykuł przepis ze strony Kwestia Smaku.



Składniki:
  1.   250 g (250 ml) puree z dyni*
  2. 200 g masła
  3. 1 szklanka cukru
  4. 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  5. skórka starta z 2 mandarynek
  6. 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
  7. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do polewy:
  1. 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
Przygotowanie: 
  1.  Tortownicę o średnicy 24-25 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
  3. Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
  4. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem ddelikatnie mieszając łyżką.
  5. Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
  6. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.

* aby przygotować puree z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię pokoić na kilka mniejszych kawałków razem ze skórą. Usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika na około godzinę. Łyżką wyjąć miąższ ze skórki i zmiksować blenderem na gładki mus. Ostudzić i odmierzyć potrzebną ilość.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz